top of page
About Me
01 Godollo.jpeg

M31-TŐL A KIS-RÁKOS-PATAKIG

MEDERBURKOLÁS

Mederburkolás – M31-től a Kis-Rákos-patakig

Az M31 autópályától induló, Gödöllő irányába futó és a Kis-Rákos-patakba torkolló újonnan épített 2,5 km hosszú csapadékvízelvezető csatornarendszer erózióvédelmére CCX-M™ betonpaplant alkalmaztak.

A levezető meder burkolási munkáiban átlagosan 7 tekercs - 665  CCX-M™ betonpaplant terítettek naponta.

Méretét tekintve nem csak számunkra volt kiemelkedő a projekt. A 2022. őszén bevezetett CCX™ termék forgalmazásának első évében Európában is ez volt a legnagyobb volumenű munka.

Mederburkolás CCX-el – Tiszafüred II. mellékcsatorna.

A KÖTIVIZIG által üzemeltetett Tiszafüredi II. öntözőcsatorna egy 87 méteres szakasza a Concrete Canvas új fejlesztésű CCX-M™ termékével került felújítására, kísérleti céllal. A kivitelezést 2022. februárjában a Kiskörei Szakaszmérnökség kollégái végezték el, alvállalkozók bevonása nélkül.

A 10 mm vastag 1,9 m széles „tiszta víz” alkalmazásokra fejlesztett CCX termékek bevezetése előtti kísérletek egyike, régiónkban a legnagyobb volumenű volt ez a munka.

Technikai újdonság volt, hogy a keresztirányú terítékben, a folyásiránynak megfelelően 100 mm átlapolással illesztett rétegeket kézi hegesztővel hegesztették egymáshoz. 
 

Betonpaplan előadás - MAÚT Innovációs Fórum

Bozi György a SoDeGo Ltd. Concrete Canvas® üzletág üzletfejlesztési vezetője előadást tartott a MAÚT (Magyar Út- és Vasútügyi Társaság) III. Innovációs Fórumán 2020 novemberében.

A prezentációban gyakorlati példákkal illusztrálva mutatja be a CC terméket és technológiát, valamint különböző alkalmazási területeit. Az előadás második felében a betonpaplan egy hazai kísérleti útépítési alkalmazását ismerhetik meg.

Műtárgy javítás - Tiszafüredi öntöző-főcsatorna

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által üzemeltetett Tiszafüredi Öntöző-főcsatorna mederfelújítási projekthez kapcsolódóan a csatorna ~200 méteres szakaszát burkolták CC5™ betonpaplannal, kísérleti céllal.
A kivitelezési munkálatokat 2018. novemberében a KÖTIVIZIG Kiskörei Szakaszmérnökség kollégái 6 nap alatt végezték el, alvállalkozók bevonása nélkül.
  - A leterített 2000 m² betonpaplant nagytekercsekből a helyszínen szabták a keresztszelvényhez szükséges méretűre.
  - Az átlapolt felületeket ipari tömítővel ragasztották és tömítették.
  - Az élek mentén beütős peremes tiplivel,
  - a szélek mentén pedig cövekkel és földárkolással rögzítették a paplancsíkokat.

Árok- és rézsűburkolás - Celldömölk, ipari terület

Az OPÁL Szolgáltató Zrt. celldömölki telephelyén végzett karbantartási és újjáépítési munkák részeként a tározók területe körül épített vízelvezető árkok felújításához a CC5™ betonpaplan alkalmazását tervezték be.


A kivitelezés során a több részében jelentősen leromlott állagú, erodálódott, mederlapokkal burkolt árok javítása mellett CC-t terítettek az árok belső rézsűfelületeinek erózióvédelmére is. Kihívást jelentett az árokban a kanyarulatok, a különböző be- és kitorkolások, átereszek, a változó rézsűmagasságok burkolása.

 

Habár a kivitelezők első alkalommal dolgoztak betonpaplannal, mégis jó érzékkel,

könnyen szabták, alakították a terítéket a változatos felületekhez, alkalmazták a különböző rögzítési technikákat a CC technológia flexibilitását kihasználva.

Magyarországon először az egyenes árokszakaszokon a 2018 ősze óta elérhető 2 egység – CC5 esetében 2 méter - széles tekercseket is terítették.

Növényzetelnyomás - Celldömölk, ipari terület

Az OPÁL Szolgáltató Zrt. celldömölki telephelyén az árokfelújítási munkák mellett a csőcsordák alatti területeken növényzetelnyomásra és az ásó állatokkal szembeni védelemre szintén betonpaplant terítettek. Ez a megoldás lehetőséget ad arra is, hogy az esetleges szivárgásokat látható nyom jelezze a teríték felületén.

A CC egyszerűen szabhatónak, teríthetőnek bizonyult könnyen igazodva a csövek irányváltásához, a változó csőcsorda-szélességekhez, valamint a csövek alatt nehezen hozzáférhető felületeken is.

Mederburkolás - Ságodi patak

Torkolati műtárgy körülburkolás CC8™-al, Zala megyében, a Ságodi pataknál.

A terveket készítette és a műszaki ellenőrzési feladatokat ellátta a zalaegerszegi Forsz Mérnöki Iroda Kft.

Műtárgy javítás és rézsűburkolás - Nagykunság

Öntözőcsatorna műtárgyainak javítása CC5™-el, Karcaghoz közeli mezőgazdasági területen.

Ideiglenes rézsűburkolás - Hámori tó

2017. márciusában újabb területen alkalmazták a betonpaplant.
Közel 30 méter hosszon lecsúszott támfal és úttest újjáépítésének idejére, kimosódás és kipergés elleni védelem céllal, a munkagödör ideiglenes rézsűburkolására fektette a kivitelező a CC5™-t. 
Élve a termék környezetbarát és speciális szerkezete adta lehetőséggel a két hónapot igénybevevő támfal-építési munkálatokat követően a betonpaplant flex-szel elbontották, elszállították. Az anyag nem minősül veszélyes hulladéknak, így elhelyezése nem igényel speciális tárolót.

A projektről készült esettanulmányt angol nyelven lehet olvasni.

Pergésvédelem - Gellért-hegyi Sziklatemplom

2016. novemberében a Gellért-hegyi Sziklatemplom külső barlangjának karbantartási munkálatai során a kivitelező egri Habbeton Kft. közel 10 m² CC5™ betonpaplant alkalmazott a lazább, mállékonyabb felületek pergésvédelmére.
Három felületrészre, a CC-t a vízzáró fóliás záró-rétegével a falra fektetve, menetes szárakkal és ragasztással rögzítették. A vízkezelését permetezővel és szórófejes locsolóval végezték.
A kivitelező innovatív technológiák iránti érdeklődése, valamint a kivitelezési határidő szorítása, illetve más technológiák nagyobb időigénye miatt választotta a CC alkalmazását, amely a szakemberek elmondása szerint praktikus, egyszerű és költséghatékony megoldásnak bizonyult.

Dizájn

A CC felkeltette az építészek és a dizájnerek érdeklődését is. Számos kültéri szobor, installáció, bútor, sőt ajándéktárgy is készült már belőle.


A több mint tíz éve, a BME szakmai támogatásával működő, egyedi építészeti tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó S39 alkotócsoport Hybrid Design Manufacture tudásmegosztó programja, a BETON 2017 tavaszán is nyilvános szakmai konferenciával zárta első féléves képzését.


Beton, dizájn: sikeres szimbólummá vált a betonpaplanból varrt focilabda.

Let's Talk
bottom of page